Badkalas!

Idag, Torsdag, på Streetwise sports blev det badhuset istället för fotboll. Alla barnen ville nämligen så mycket hellre åka och bada i denna sommarvärme än att spela fotboll.
Ettersom att vi inte fick veta detta förrän vi var i Bokaap, hade ingen av oss med sig badkläder. Detta till barnens besvikelse som gärna ville att vi skulle vara med och bada, och vem hade inte velat det? (hehe)
 
De tuffa killarna tar lite solpaus:)
 
Men istället fick barnen plaska och leka av sig i vattnet medan vi satt och kollade på dem, tog bilder och försökte vara med så mycket som gick. Från början trodde jag att det var utomhus och hade då tänkt bada med kläderna så att det senare kunde torka i solen, men väl i badhuset ändrade jag mig (hehe)
 
Några av tjejerna. Så goa och fina! :)
 
 
Det var trots allt kul att iakta barnen som verkligen roade sig i vattnet med varandra. Men man kände sig lite illa till mods när man såg att de flesta av barnen inte kunde simma utan sprattlade i vattnet. Man ville så gärna vara med dem i vattnet och lära dem att ta riktiga simtag. 
 
Det är ju en självklarhet hemma i Sverige att man går i simskola när man är liten och lär sig simma som är livsavgörande när man är i vatten. Det är inget som jag direkt har reflekterat över tidigare, man tänker ju att alla kan det och därför tyckte man så synd om dessa barn som inte hade en aning om hur man gör men försökte göra sitt bästa för att hålla sig över ytan....
Jag såg även några äldre tjejer i badhuset och inte heller dem kunde simma...
 
 
 
Vi var där ungefär till 16.15 och sedan tog vi taxi hem för att senare på kvällen äta pizza för halva priset på en restaurang. Mums!
 
Förövrigt kommer vi att flytta på söndag från Mowbray till Observatory, så det känns skönt att vi äntligen vet det även om vi inte har en aning om vad det är för hus. Vi hoppas alla att vi har internet och att det är någorlunda bra iaf, man har ju inte några direkta höga krav. 
 
 
 
Vi höres! / Julia

District 6

Hejdär!
 
Igår, Onsdag, fixade Pastor John från Youth solution så att vi fick hjälpa till på härberget i district 6- "Haven night shelter". På detta härberge bor ca 100 st från 18 år och uppåt.
Vi fick en liten rundvandring av en kvinna som är socialarbetare och har jobbat på stället i 15 år. 
Vi fick se både kvinnornas och männens sovrum. De bestod av våningsängar med tre sängar vardera och bredvid hade dem ett "gallerskåp" med diverse ägodelar sedan hade de tillhörande badrum som faktiskt var rätt så fräscha.
Man kände sig som inkräktare i deras personliga utrymme och att vi "rika" människor stod och kollade på dem...
 
Vi fick vara i köket och hjälpa socialarbetaren (kommer inte ihåg hennes namn) med både att ställa fram "thé time",  värma lunch och servera detta till dem vilket kändes väldigt bra och alla var så tacksamma!
Vi fick även hacka en massa olika grönsaker och kött, och då pratar vi om mat till alla dessa hundra, och laga till detta i en enorm gryta med den största träslev jag någonsin sett (hehe)
 
 
 
 
 
Under tiden maten skulle koka så fick vi tvätta fönstrena i kvinnornas sovrum och ställa fram bord och stolar inför lunchen.
 
Även om vi inte hade så många arbetsuppgifter och fick stå och vänta på order, så var det trots detta en speciell upplevelse att vara på härberget. Att få hjälpa till på ett sånt här ställe där de ofta är många obetalda arbetare som kämpar och offrar sig själva för andra människor, och sprida lite leenden omkring sig till människor som har det svårt i livet kändes betydande!
 
Vi får se om det blir fler gånger vi får åka hit, men jag hoppas att vi då får fler arbetsuppgifter. Vi är ju trots allt svenskar som är vana att jobba mycket och effektivt (hehe)
 
Hörs snart/ Julia

Cape Point!

Hej igen!
Nu passar jag på att blogga lite extra då det verkar funka bra (hehe)
 
Denna söndag har vi varit i Capepoint och Simonstown. Denna resa ingick i priset som vi har betalat och vi var ett helt gäng som åkte.
Vi har ju klagat lite på att det varit kallt, men idag kunde vi verkligen inte klaga. Det var väldigt varmt och skönt!
 
Vi åkte vid 9.15 i morse och de slingriga och krokiga vägarna ledde oss till Capepoint som är ett naturreservat i "Table mountains national park" . Cape point är en av sydligaste uddarna och Godahoppsudden är den andra.
 
 
 
Det var en väldigt mäktig upplevelse och på Capepoint var det en fyr där vi nästan höll på att blåsa bort. Vi gick sedan ner till Godahoppsudden och även där var utsikten fantastisk! Det är så svårt att ta in all den vackra natur som man befinner sig i...
 
Efter att vi har varit på dessa två sydligaste uddarna i Sydafrika, och ätit god "seafood" lunch, tog vår busschafför oss vidare till Simonstown.
Där gick vi längs stranden och såg några små pingviner som sov i skuggan (jätte söta) Vi gik därefter ner till stranden för att sola och bada. Och här var faktiskt vattnet varmt och jag kunde äntligen ta den efterlängtade simturen!
 
 
Vi hörs! / Julia

vandring upp på Lionshead

Hej igen! 
Har haft problem med internet här så jag har inte kunnat blogga så mycket. Men här kommer iaf lite uppdatering!
 
 
I måndags, alltså för en vecka sedan typ, gick vi upp på Lionshead. Det var en helt fantastisk eftermiddag då vi gick upp på Lionshead för att beskåda solnedgången och fullmåne. 
 
 
Ju närmare toppen vi kom dessto brantare och svårare blev det att gå. På slutet blev det lite klättring men när vi kom upp på toppen 50 min senare var det värt alla svettdroppar!!! Vilken fantastisk utsikt!
Vi stannade uppe en stund och åt mackor som vi tagit med oss och bara njöt av utsikten!
 
 
 
Men då det är väldigt populärt att gå hit så var det mycket folk och därför bestämde vi oss att gå ner lite tidigare så det inte skulle bli så smockat med folk. Det var tur kan jag säga, för det blev mörkt väldigt fort och skulle inte vara roligt att gå nerför i mörkret. Väl nere såg vi små vandrande ljus längs berget...
 
Hej så länge! / Julia
 
 

Besök i en kåkstad

Hej!
Den här dagen har vi spenderat i en kåkstad (township) som heter Philippe.
Pastor John mötte upp oss och körde oss dit i hans bil. Man vet att man är i Sydafrika då fyra tjejer får sitta bak i skuffen/flaket (hehe)
 
Han släppte av oss vid ett litet hus i kåkstaden och det var inrett som en kyrksal. Dit skulle barnen få komma och vi hade med oss kritor, papper, bollar och såpbubblor som de fick använda.
 
John var tvungen att fara iväg på något möte, så han lämnade barnen i våra händer (hehe) och han sa att det var barn som inte gick i skolan och vår uppgift var därför att vara med dem så att det fick göra någonting. John berättade att de tänk starta upp ett dagis framöver där barnen kan vara, så detta var väl lite likt det.
 
Det kom in fler och fler barn till huset och de samlades kring papperen och kritorna vi tog fram åt dem, medan andra roade sig med såpbubblorna.
 
Vissa barn var lite försiktiga i början och visste inte riktigt om de vågade delta. Men det varade inte så länge, efter ett tag sprang alla runt och lekte.
 
Barnen var allt från något år gammal till 10-12 åringar. Även om de ibland vara lite hårdhänta och inte lyssnade särkilt bra på tillsägelser, så var det väldigt roligt att vara med dem! Det var livliga och ville gärna sitta i famnen och kramas.
Det var speciellt en liten tjej som aldrig ville att jag skulle släppa henne. Hon var väldigt tystlåten och ville helst inte göra något. Så jag gick runt och bar på henne länge och så fort jag släppte ner henne gick hon efter mig och höll upp armarna i hopp om att jag skulle hålla henne igen. Jag hade inget emot detta, kändes bara bra att få ge henne extra kärlek och uppmärksamhet, speciellt när hon drog sig undan de andra.
 
Vi var där ungefär tre timmar och innan vi åkte delade vi ut chips och klubbor till dem. Men jag hade personligen hellre velat ge dem smörgås och något att dricka. Det kostar ju mer, men man märkte på dessa barns beteende att det inte kanske får så näringsrik föda. Svårt att förklara, men om man jämför barn i samma ålder hemma i Sverige, så tycker jag att dessa barn var mer tröga och hängde inte med lika bra. Detta är ju inget konstigt, eftersom att de lever som de gör, men det tyckte jag var väldigt jobbigt att se. Man får ont i hjärtat.
 
Efter besöket i Philippe körde John oss till ett "shelter" för hemlösa där vi fick gå runt och kolla lite samtidigt som de som jobbar där berättade om deras arbete. Det bodde ca 80 stycken personer där. Den yngsta var 18 och den äldsta 80 år. Det var intressant att besöka dem, men vi var alla så trötta efter att ha lekt med barnen så man orkade inte riktigt ta in allt.
Kanske kommer bilder senare...
 
Ikväll blir det att skriva på vår rapport och bara ta det lugnt.
 
På återseende/ Julia
 
  
 

Surfing premiär!!

Hejsan hoppsan!
Idag har jag surfat för första gången i mitt liv! och jag kan säga att det faktiskt var så mycket roligare än vad jag hade föreställt mig.
Det var en surfing skola som Southern ambition hade fixat åt oss. Vi betalade ett pris för transport dit, våtdräkter och själva surfingen för ett riktigt bra pris.
De två lärarna var väldigt duktiga och det började med att köra lite uppvärmning på stranden och sedan gick det vidare till olika tekniker man kunde använda sig av i vattnet.
Vi fick först prova att ligga på surfingbrädan på stranden och testa på hur man skulle ligga på den för att hålla balansen och hur man skulle ställa sig upp.
Jag tyckte att det verkade svårt och jag vet sen tidigare erfarenheter i Sydafrika att jag har väldigt stor respekt för vågornas kraft och därför har jag byggt upp lite rädsla också...Så jag var lite nervös när vi sedan gick ut i vattnet (hehe)
Väl ute i vattnet domnade fötterna bort för att det var sååå kallt i vattnet så att det gjorde ont. Men efter ett tag blev man van vid kylan och våtdräkten som vi hade på oss hjälpte till lite på traven.
 
Jag var så rädd när vi gick ut längre och längre i vattnet. Vi skulle gå så vi hade vattnet till bröstet ungefär och jag fick paniiiiik när vågorna kom emot mig. Men om man hoppade upp på brädan och höll den ovanför vågorna så gick det bra och jag förstod att vågorna inte skulle sluka mig (hehe) och jag kände att rädslan släppte och jag hade kontroll!
 
Det tog inte lång stod förrän jag förstod att jag verkligen älskade detta! Att ligga på brädan och känna hur vågen bär iväg med en var en härlig känsla! Ännu härligare var det när man lyckades ställa sig upp och när lärarna sa att vi skulle ta en paus ville jag nästan inte gå ur vattnet! Det var sååå roligt!!
 
Ju längre tid vi spenderade i vattnet, dessto bättre gick det och man förstod mer och mer tekniken. 
Alla tyckte verkligen att det var roligt så vi vill gärna göra om detta. Nu har man grunderna så nu kan vi surfa på egen hand och bara öva på tekniken. Övning ger färdighet!
 
Dock fick jag en migränattack i bilen påväg tillbaka så jag var tvungen att åka hem och lägga mig medan de andra åkte till townshipet till barnen. (suck)
 
Men nu är det bättre och ikväll ska vi kolla på fotbollsmatchen mellan Sverige och Portugal och nu är det på hemmaplan så vi hoppas att det går bra för dem! 
 
Hade! / Julia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Klädsortering på youth solution

 
Hallå där!
 
I onsdags var vi på youth solution (Härberget)
Direkt vi kom dit fick vi sätta händerna i arbete och det handlade om att sortera kläder som hade donerats till dem från olika håll.   (tyvärr hade vi fullt upp så inga bilder togs)
 
Det var säckar fulla med kläder, vissa renare och finare än andra. I en del säckar var det mest bara skräp och man undrade vad de som skänkt detta tänkt på. Det var skitit, trasigt och luktade väldigt illa.
Vi slängde de värsta, men det som faktiskt gick att använda sparade vi. De personer som ska få detta, troligtvis till jul, blir nog bara glad att få kläder som det kan använda. 
 
Men det fanns mycket fina kläder också och mycket nya barnkläder och saker till dem.
Jag tycker det är väldigt kul med sortering av olika slag och speciellt i en sån här situation då man känner att man verkligen gör nytta!  
 
Det tog oss tre timmar ungefär att sortera allt och när det var färdigt fick vi väldigt mycket beröm och att det betydde mycket för dem att det äntligen var gjort. För det var nämligen så att de tidigare hade försökt få killarna att sortera tidigare, men det hade inte riktigt funkat....så allt som behövdes var 6 kvinnor för att få lite ordning, inget illa menat men... (hehe)
 
Vi hoppas att vi kanske till jul få vara med och dela ut detta. Hade varit väldigt roligt.
 
I torsdags kväll, efter en dag på streetwise sport med barnen, blev vi bjuda till youth solution av John. Vi var det kl 19.30. Det enda vi hade fått veta var att det skulle vara för de unga killarna som bor på härberget och några från en kyrka skulle komma dit och spela musik och bjuda på kaffe. 
Vi gick in i en stor sal och där folk stod som i rader för att hälsa oss välkomna in. Det kändes väldigt trevligt och vi satte på näst första raden. Ingen av oss visste vad väntade oss, men jag började snart förstå att det var en riktig gudstjänst vi hade blivit inbjudna till!
 
 
Det var en familj som spelade och sjöng sånger och det var inget mesigt, utan det var både fart på dem och på musiken. Sedan var det två män som delade vittnesbörd om deras liv.
 
 
De berättade svåra saker det varit med om i uppväxten men att Gud hade hjälpt dem på olika sätt. Det var väldigt intressant och starkt att få höra på. Detta berättades mycket för att uppmuntra de unga killarna som kanske är i samma sits som de en gång var. 
 
Det var en ganska annorlunda kyrkupplevelse och väldigt olikt från hur det är hemma i Sverige. Men såklart positiv även fast det inte var det man hade väntat sig.
Det bjöds sedan på kaffe och varmkorv. Så vi fikade och pratade sedan med några av killarna som bor där.
 
 
Jag hade inte förstått tidigare att John var pastor och då jag frågade honom i vilken kyrka han gick i så sa han att det här, youth solution, var hans kyrka och det var det han gjorde. Det tycker jag var så bra sagt!
 
Detta är John tillsammans med en kvinna i en kåkstad som jag tog när vi var där en dag.
 
 
Nu på onsdag kommer vi åka dit igen och vi får se vad vi får göra då. 
 
Hej så länge! / Julia 
 
 

Streetwise sport

 
Hejhej!
 
Ännu en varm, härlig och upplevelserik dag!
 
Vi har varit med på ett av de projekt vi kommer att vara på några dagar i veckan. Det kallas streetwise sport och vill förebygga att barnen inte hamnar på gatan och försöker istället hålla dem borta från allt de dåliga genom olika aktiviteter och sport. 
 
 
 
 
Vi mötte upp de som jobbar med detta i stan och gick till ett "township" där det bor 300 personer och vi tog med barnen, både stora och små, till en fotbollsplan och en lekpark en bit bort.
 
 
Barnen var verkligen så snälla och gulliga. Vi lekte med dem i lekparken, sedan blev det fotbollsmatcher med ett kill och tjej-lag. Jag som börjar känna av lite förkylning valde att sitta och heja på medan de andra bytte av varandra och spelade. 
 
Tjejerna fixade med våra hår undertiden och lärde oss några ramsor sen lärde vi dem lite svenska. Det var jätte mysigt att vara med dem och sedan delade vi ut glass, apelsiner och dricka till dem. 
 
 
 
 
 
Vädret verkar har vänt och nu har det blivit varmt och skönt ute. Idag var en riktigt stekardag och man är inte van vid värmen än och eftersom att vi var ganska högt uppe på berget blev det väldigt varmt, plus lite feber så... ja;)
 
Vi kommer att vara med dessa barn tisdagar, torsdagar och söndagar. Så det ser jag verkligen framemot och vi har även en del av de pengar som vi betalat som vi kan använda för att hjälpa dem med något särskilt som de behöver.
 
Efter den här dagen och en god sushimiddag så är man ganska redo för sängen....
 
 
Imorgon kommer vi att vara med "youth solution" som är ett härberge för hemlösa. Så det kommer mer om det senare.
 
Hade fint alla! / Julia 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Första helgen i Kapstaden

 
                                                    
 
 
                                                   
 
 
 
 
Halloj!
Den här första helgen har varit väldigt busy om man så säger och väldigt mycket intryck att ta in hela tiden, så bloggandet har inte hunnits med riktigt...
 
Den här helgen har handlat mest om att komma in i livet här, träffa alla som bor i vårt hus (The Penrose house) och få se lite av hur South ambition arbetar. 
 
Vi bor alltså i Penrose huset som har 15 st rum. Vårt gäng har två rum och vi har ett gemensamt kök med de andra internationella studenterna. Det har tyvärr inte funnits varmvatten i alla duscharna så första i fredags blev tog jag den snabbaste duschen i mitt liv och då det inte har varit så varmt ute så har jag ständigt varit frusen.
Men det är en upplevelse också, man blir så sjukt tacksam över allt man har hemma i Sverige, allt som man tar för givet... 
 
I lördags följde vi med på "Township" (kåkstad på engelska) där vi var tillsammans med en massa barn i en kåkstad och hade aktiviteter för dem. En del spelade fotboll och en del hade ansiktsmålning, men jag och de andra satt mest och umgicks med barnen som klättrade på en och flätade våra hår. Jag hade fullt upp med att ta in allt och smälta att man verkligen var i Sydafrika.
 
                                           
 
 
Vi hade också alla med oss ganska stora vattenflaskor för att ha under dagen, men det fick vi istället ge till de törstiga barnen som kom fram till oss och då kände jag direkt att jag inte hade något behov av vattnet, gav hellre till dem som behövde det bättre. Barnen fick även mat och det var vi med och betalade för så det kändes ju jätte bra att få vara delaktig på det sättet.
 
Det var en trevlig dag, dock var det väldigt blåsigt och därav väääääldigt kallt. Hade bara ett linne (Trodde ju att man skulle komma till värmen) så gåshuden var synlig hela dagen... Dessutom hade jag en stor kamera hängandes runt mig så det var svårt att springa runt och hålla värmen då man inte gärna ville lägga ifrån sig kameran.
 
Men man fick lite perspektiv på det hela när vi gick igenom hela kåkstaden innan vi skulle åka hem. Vi fick, på ett väldigt konkret och påtagligt sätt, se hur verkligheten kan se ut. Att dessa familjer faktiskt bor i de små "husen" som liknar skjul byggda av skräp. Så vad är då att frysa lite grann eller känna sig besvärad att man har en så otymplig kamera? Så det blev lite känslomässigt då vi gick förbi alla hus och familjer som bodde där, Har bara sett kåkstäder på håll.
 
                                              
 
 
När vi efter dagens slut skulle åka hem hoppade barnen in i vår buss och var nästan omöjliga att få ut. När vi tillslut fått ut alla och började köra iväg hade vi flera av de större barnen springandes efter bilen och de hoppade upp bak på bilen. Det hängde med en bit efter vägen och vi alla var så oroliga att det skulle skada sig, så det var lite obehagligt. 
Det blev sedan en varm dusch och efter det middag ute med hela gänget och en till svensk tjej. 
 
                                          
 
Idag, söndag, har vi haft en heldag med att promenera runt i Kapstaden för att få veta var t ex polisen är, apoteket, affärer och så vidare. Vi har även fått veta hur vi tar oss runt med olika färdmedel här, men framförallt fått se den ooooootroligt vackra staden med dess olika kända platser och havet.
 
                                                 
Vi har säkert gått en mil idag, men med bra skor, mycket vatten, trevliga människor och lite glass så har det inte varit några problem, utan mest skönt och idag (tack och lov) fick vi äntligen den efterlängtade solvärmen!!!
I staden var det så stora och höga byggnader att det var ganska vindstilla. Har förstått att det blåser väldigt mycket här, men idag var det underbart och man har fått börja på brännan (hehe)
 
Ikväll blir det grillning med "the penrose family" så det blir trevligt! 
 
En sak till innan jag ska gå och göra mig i ordning för kvällen.
Det är ju nämligen så att vi måste flytta om typ tre veckor, för det ska sälja huset. (Annat boende för oss är fixat) Så det känns väl lite tråkigt, alla som man lärt känna flyttar åt olika håll, men det blir iaf inte så långt härifrån.
 
Vi hörs snart igen!   / Julia
 
 
 
 
 
 

Följ med mig på min resa till Sydafrika!

På sydafrikansk mark

Hej alla nyfikna läsare!
Nu har min resa börjat på riktigt! 
 
Vi har nu i vår kurs fältstudier och vi är fem tjejer som bestämde oss för att åka till Sydafrika till organisationen "Southern ambition south africa" (Info om organisationen i annat inlägg) för att undersöka socionomers verksamhetsfält.
 
På den här bloggen kommer ni nu i 7 veckor kunna följa vad som händer och sker på min resa till Kapstaden.
 
 
Idag, Fredag, kom vi fram till Kapstaden i Sydafrika efter en lång och ganska dryg resa på 19 timmar. 
Då det inte blev så många timmars sömn under natten var vi alla väääldigt trötta. Men förutom det gick resan bra, utan några missöden och vi var så glada att äntligen få kliva ur planet och sätta ner fötterna på sydafrikansk mark!!
 
Vi blev väl bemötta av några från organisationen som hämtade oss med bil och tog oss till huset där vi ska bo dessa veckor. (Det är ett hus med 15 st rum där andra studenter från t ex colombia också bor)
 
Efter en visning runt i huset, förstod de att vi gärna ville duscha och komma i ordning i våra rum, så när vi var klar blev vi bjuda på middag på en restaurang av de två tjejerna som har hand om volontärerna m.m. 
De gick då igenom praktiska saker och hur det kommer se ut för oss under veckorna, vad vi kommer göra osv.
 
Det kommer verkligen bli intressant och spännande! Helgen som nu ligger framför är fullbokad med olika saker som vi ska vara med på. 
 
Men det kommer bilder och annat i nästa inlägg!
 
Hade bra så länge!
/ Julia
 
 
 
 
 
Den resa som ni nu kan följa mig i 7 veckor framöver.

missfrykis.blogg.se

Hej och välkommen till min blogg! Jag heter Julia och är 22 år. Jag bor sedan ett år tillbaka i Umeå tillsammans med min sambo Robin och vår hund Pexs. Här kan du läsa om allt från vardagliga händelser till livet som socionomstudent.

RSS 2.0